Info Kobutan

Welkom op de website Kobutan Academy.
Op deze pagina treft u informatie aan over Kobutan / Pocket Stick.
Kobutan Academy Nederland verzorgt Privé lessen, Cursussen, Workshops en Seminars op het gebied van zelfverdediging met Kobutan/ Pocket stick voor alle mogelijke doelgroepen in de maatschappij, zowel voor de Particulier, Winkeliers, Onderwijsinstellingen, Gemeente, Beveiligingsbedrijven, Overheid, Zorgsector, Bedrijfsleven en Zij die geen slachtoffers van geweld willen worden. Onze lessen zijn simpel, snel, effectief en doeltreffend waardoor het voor bijna iedereen toegankelijk is om onze lessen te volgen.
Voor bedrijven, verenigingen of clubs kunnen wij ook op uw eigen locatie lesgeven.
Mocht u nog vragen hebben neem gerust contact met ons op. info@kobutanacademy.nl
Voor Wie?
Met de Kobutan kan iedereen overweg. Een vechtsport achtergrond is niet nodig, evenmin een goede lichamelijke conditie. Vrouw, man, kind, zelfs bejaarden hebben baat bij een cursus Kobutan om lichamelijk geweld af te wenden. Mensen die werken in de verpleging, brandweerlieden, ambulancepersoneel, advocaten die wel eens slecht nieuws moeten vertellen aan hun cliënten, gezinszorgwerkers, huisartsen, politiepersoneel, buschauffeurs en talloze anderen hebben te maken met geweld tijdens hun werk.  In een training van een 8 uur maakt iedereen zich de basisprincipes eigen. Ze leren de Kobutan te hanteren en effectief in te zetten tegen verschillende aanvallen.
Kobutan Academy kent drie levels:
Ideaal voor diegenen die geen tijd of interesse  hebben om te investeren in lange termijn martial arts training.
Level 1 Basis cursus Kobutan
Level 2 Assistent instructeur Kobutan
Level 3 Instructeur Kobutan

De training is gebaseerd op realistische situaties en hoe er te gaan met hen.
Geen overbodige technieken, maar effectieve methoden om jezelf in veiligheid te brengen.

Wat is Kobutan?
De Kobutan is een klein stokje van ongeveer 14 cm lang. De Kobutan kan worden gemaakt uit een verscheidenheid van verschillende materialen zoals staal, aluminium, hout en kunststof, zodat het werkelijke gewicht varieert. In tegenstelling tot andere verdedigingsmiddelen, verschijnt de Kobutan als een onopvallend sleutelhanger en daarom is het gemakkelijk bij je te hebben.
Met het kleine metalen, houten of kunststof staafje deel je een verbluffende pijnprikkel uit. De agressor staakt zijn aanval en verder conflict (en bijkomend letsel) wordt voorkomen. De Kobutan wordt als alledaags sleutelhanger gebruikt en kan de sleutel gedeelte in nood worden gebruikt om een maaiende wapen te vegen over het gezicht van een aanvaller. Op straat, op het werk, op school en zelf in jouw eigen huis kan je in een gewelddadige situatie belanden. De politie is niet altijd op tijd om ons te beschermen. Eigen weerbaarheid en zelfverdediging is daarom van groot belang.
De kobutan is gemakkelijk te leren en door iedereen eenvoudig te gebruiken.
De Kobutan is oorspronkelijk ontwikkeld als een hulpmiddel voor de politie om verdachten te bedwingen zonder blijvend letsel. Zijn populariteit begon in het midden van de jaren 1970 in Amerika.. Het wordt vaak aangeprezen als zeer effectief in het breken van de wil van onhandelbare verdachten met pijnlijke sloten en drukpunt stakingen.
Er zijn vele andere vormen en variaties van het oorspronkelijke ontwerp beschikbaar, variërend van vlak tot puntig, en taps toelopend.

Wat wordt geleerd op Kobutan cursus, workshop, seminar?

  • Zelfverdediging- en ontsnappingstechnieken.
  • Inzicht te krijgen hoe en wanneer de kobutan te gebruiken
  • het creëren van een veilige vluchtweg centraal
  • effectief inzetten tegen een aantal verschillende aanvallen
  • te leren omgaan met angst en dreiging
  • zelfvertrouwen te vergroten.
  • je houding en uitstraling
  • zelfverzekerd optreden

Is mijn Kobutan een wapen?

In de Nederlandse wet zijn een aantal zaken geregeld wat betreft wapengebruik van burgers. De Kobutan staat woordelijk nergens vermeld in de Wet Wapens en Munitie, maar kan onder bepaalde omstandigheden wel vallen onder categorie 4 van die wet.

Categorie 4 wapens zijn voorwerpen waarvan, gelet op hun aard of de omstandigheid waaronder ze worden aangetroffen, redelijkerwijs mag worden aangenomen dat ze voor geen ander doel bestemd zijn dan om letsel aan te brengen, of met letsel te dreigen.

Voor de duidelijkheid, het volgende voorbeeld:
Je mag een bezemsteel in huis hebben, ermee over straat lopen, maar als je deel uitmaakt van een groep voetbalsupporters kan de bezemsteel worden aangemerkt als een wapen in de zin van de Wet Wapens en Munitie.